www.ringbergs.se

 
              Startsida        zzzzz           Semester            Humor            Historia            Gästbok       Kontakt     
 
   

 

   
 


"Se intet ont, tala intet ont, hör intet ont"
" See No Evil, Speak No Evil, Hear No Evil"

 

 
 

 
     
 
Få har väl missat de tre aporna där en håller händerna för ögonen, den andre håller händerna för munnen och den tredje har lagt dem över ögonen, även kallade "De tre vise aporna".
Under 800-talet var det en buddistmunk från Tendaisekten i
China som introducerade de tre vise aporna till Japan. De var knutna till en skräckinjagande gud med blått ansikte, 3 ögon och flertal händer och vars namn var Vadjra. Man trodde att apornas gester var ett framträdande befallt av guden - att "se inget ont, tala inget ont, hör inget ont".
Många olika tolkningar har gjorts och en tolkning är att dessa gester symboliserar de som inte vill hamna i obehagliga situationer, och det klarar man sig ifrån om man inte har någon kontakt med "ont". Håller man sig från det onda så har man en ren själ och är en god människa. Historierna som är många och olika börjades berättas runt 700-talet. Och fler lär det bli. Det finns också en fjärde apa omtalad (have no fun) men den följde inte levnadsreglerna och håller sina händer mellan benen. Namnen på de tre aporna är  Mizaru (se inget ont), Kikazaru (hör inget ont) och Iwazaru (tala inget ont).Denna figur köpte jag  i Thailand som har hur mycket som helst i detta tema.Även denna figur inköptes i Thailand som inte hade glömt den fjärde apan.

Varianter av aporna är oändliga, här är ett fåtal. Dessa gester har även överförts på andra djur, grodor, grisar är några jag sett - men aporna är bäst! Aporna finns även på lampor, vindspel, vaser bl.a.

Apgalleri med fler olika skapelser  kan bli hur mycket som helst! 
Det som finns i galleriet har jag fått och "hittat", någon som har ägarskap? Maila så tar jag omedelbart bort det.               
   Jag har också gjort en egen tolkning av de "Tre vise..."                                        Denna har jag gjutit i gips och målat.
                   
Underbart!

..den fjärde som inte får vara med

Naturligtvis finns det animeringar också. Har ni hört andra historier om dessa tre apor så skriv till mig.
Ha det gottiz/Lena

    

Vill du veta mer om de tre vise aporna ta och gör ett besök på 3-Monkeys-Collectors Website,
där är jag presenterad (på flera språk) och delaktig i "De 3 vise apornas samlare på internet".
Nyfiken? Gör ett besök Klicka här!
 

 
 

 

 
   

 

     
 

Copyright © 2005