RECEPT

 

 

Fylld gurka

4 portioner

1 grön gurka
100 g champinjoner
1 msk smör
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackade soltorkade tomater i olja
1 msk färsk hackad basilika eller 1 tsk torkad
1/2 msk potatismjöl
2 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
2 dl gräddfil

Dela gurkan i halvor på längden. Gröp ur kärnorna. Lägg gurkorna i en ugnssäker form. Skiva champinjonerna. Fräs dem i smör. Salta och peppra. Blanda svamp, vitlök, tomater, basilika, potatismjöl, ost och gräddfil. Fyll gurkan med blandningen. Gratinera i mitten av ugnen vid 225 °C, ca 15 minuter. Servera rökt kött eller korv till.

Tips! Fylld zucchini eller squash; Dela dem på längden och gröp ur eventuella kärnor och lite av fruktköttet. I övrigt som ovan.

 

 

Gurka med vitlöksyoghurt - Tsatsiki


Du behöver:
1 liten gurka (eller 1/2 stor)
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
peppar från kvarnen
saften av 1/2 citron
1-2 msk olivolja
5-6 dl yoghurt

TILL SERVERING:
rostat bröd
finklippt dill och rättikor
-Skala gurkan och riv den på rivjärnets grövsta sida. Strö på salt och låt stå ca 10 minuter.
-Under tiden häller man upp yoghurten i ett filter eller i en silduk så en del av vasslan rinner av. Blanda sedan yoghurten med olja och pressad vitlök.
-Häll bort saften från gurkan. Blanda den med yoghurten. Garnera med oliver och klipp över några kvistar dill.

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat anges.

  

 

 

Rimmad gurka med gräddressing

4 portioner
bullet1 gurka ca 500 g
bullet2 tsk salt

Dressing:

bullet1 1/2 dl vispgrädde
bulletsaften av 1/2 liten citron
bullet1 tsk socker
bulletsalt
bulletpeppar

Skiva gurkan fint och blanda med saltet.
Låt stå 3-4 tim. Pressa all vätska ur gurkan.
Vispa grädden lätt, smaksätt med citronsaft och socker. Rör ner gurkan.
Smaksätt med salt och peppar. Serveras till rökt lax, kassler eller rökt skinka.

 

SMAKLIG MÅLTID!