Startsidan
Start

Powhatan
 Powhatan 

Pocahontas
Pocahontas

Drömfångare
 Drömfångare 
INDIANER
Symboler
 Symboler   

Totempålar
Totempålar

Gästboken fungerar ej, skriv i den på www.ringbergs.se
Gästbok 

fungerar ej, använd den på www.ringbergs.se
 Mail
 

Powhatan


vargar.jpg (6589 bytes)

Powhatan tillhör geografiskt nordöstra regionen. Amerikas atlantkust var år 1600 befolkad av över 100 olika indianstammar,  jordbruk och fiske livnärde de sig på. Powhatan förbundet bildades av 30 stammar från de östligaste regionerna. Närmare 8000 indianer från nästan 200 byar ingick i förbundet.

hövding.jpg (14370 bytes)

Hövdingen för Powhatan var Wohansenaqua, även kallad Powhatan. När de första engelsmännen kom till indianernas land år 1607 och grundade James Town, ett nybygge, beslöt Wohansenaqua för att avvakta och se vad de vita tänkte göra.

Efter en tid blev det ont om mat hos kolonisterna och de som inte brytt sig om indianerna började stjäla deras mat. Wohansenaqua svarade med att ta engelsmannen John Smith till fånga. När det var klarlagt att det var Wohansenaquas regler och att det var han som bestämde släpptes John Smith.

Nya kolonister som anlände hade nu stor respekt för hövdingen och gjorde allt för att inte stöta sig med honom. Och de fick betala mycket höga priser för allt de köpte från indianerna speciellt livsmedel. Pressad situation och lugnet bröts i januari 1609 då Wohansenaqua bror Opechancano togs tillfånga av John Smith och hans män. De hotade honom till livet om de inte fick igenom sina krav om mat. Wohansenaqua försökte trots detta bibehålla freden. Men respekten var nu borta och nya kolonister tog vad man ville med våld.

Detta var ohållbart och senare samma år utbröt krig mellan Powhatan förbundet och kolonisterna som pågick i 4 år, oavbrutet. Wohansenaquas dotter Pocahontas blev i april 1613 kidnappad av engelsmännen men lovade henne fri om deras landsmän släpptes fria. Fångarna släpptes av indianerna men engelsmännen behöll Pocahontas som gisslan.

Vapenstillestånd blev det tack vare att Pochahontas förklarade att hon blivit kär i John Rolf, en av hennes banemän. Åter fred mellan indianerna och engelsmännen. När Pocahontas i unga år dog gav Wohansenaqua upp fredskampen och lämnade över makten till sin bror. Opechancano kämpade hårt för att bibehålla freden. Samtidigt började tobaksexporten bli lönande och kolonisterna tog mer och mer mark från indianerna för att odla på vilket gjorde att indianerna åter förklarade krig.

Fram till 1645 ledde Opechancano sitt folk i kriget. Engelsmännen förlorade 500 man när Opechancano 1642 överföll dem. En mottattack resulterade i att Opechancano som då var 90 år gammal, blind och inte kunde gå utan hjälp togs tillfånga och mördades... Powhatan var besegrad och förbundet krossad!